Hvilket gulv legger du?

Samtidig som at interiørtrendene forandrer seg vil vi legge gulv som passer våre flere behov. Markedet florerer med ulike typer staver, materialer og anbefalinger. Er du sensitiv mot støv eller ønsker et gulv som er enkelt å rengjøre er også det en viktig faktor å ta hensyn til. Tenk først på hvilket rom du skal legge gulv i. Forskjellige rom har forskjellige behov: i gangen er det en fordel at gulvet er slitesterkt, lett å vaske og tåler fukt fra våte sko og dryppende paraplyer for eksempel. Med tanke på at vi bytter gulvet hvert 15-20 år bør man også tenke langsiktig. Samtidig som du ønsker et gulv som passer rommets funksjon vil man kanskje legge et robust gulv som håndterer tidens tann. Fra å legge gulv med flere staver legger vi for det meste idag nøytral enstavsparkett. Dette er slitesterkt, lett å vaske og tidløst nok designmessig til å passe inn i de aller fleste hjem i mange går fremover.

Tenk miljø – det er også økonomisk!

Å spare miljøet er heldigvis ikke bare bra for planeten vår, men også for lommeboka! Så hva skal man ta hensyn til for å tenke miljøvennlig? I Norge brukes den største delen av energien vår på å varme opp hjemmene våre, og hus som er godt isolert bruker mindre strøm. Tenk også på hvordan temperatur føles. Et tregulv kjennes for eksempel varmere mot føttene enn fliser, selv om temperaturen er den samme, og denne typen triks sparer strøm ved at du ikke overvarmer huset. Sørg for å bruke dyktige håndverkere som isolerer godt rundt vinduer, dører og andre lister, samt at utstyr på våtrom installeres på en korrekt måte så du unngår potensielle vannskader. Det dyreste og minst miljøvennlige du kan gjøre er å måtte gjøre jobben på nytt om noen år fordi det ble dårlig gjennomført første gangen! Tenk også på hvordan materialer i hjemmet både for bygging og interiør er produsert. Fokuser på helsemessig og miljøansvarlig tekstiler når du kjøper tepper, gardiner og tepper, og gjør deg kjent med om treverk kommer fra bærekraftige skoger.

Til slutt – interiøret!

Når gulvet er ferdiglagt i ditt nye eller nyoppussede rom er det på tide å begynne å tenke på innmaten! Den første delen av prosessen er å tenke hvordan du vil at rommets farger skal være. Det finnes to gode inspirasjonskilder: interiørmagasiner, og internett! Søk etter bilder på Google, Instagram og Pinterest og lagre de du liker best i en mappe som du kan gå gjennom senere. Grunnen til at du vil gjøre dette tidlig er for å unngå å gjøre innkjøp av noe du angrer på senere. Tenk å kjøpe sofa, for så å oppdage at du helst vil ha en annen farge på veggene! Det er dyrt, bortkastet tid og dårlig for miljøet. Gjør deg opp en komplett mening om farge på gulv, vegger, møbler og gardiner, og til slutt kan du dekorere huset med bilder. En personlig vri er å trykke ut egne fotografier. Ta en ekstra runde på Ikea, Her finner du fine bilderammer for alle formater.

Leave a Reply