Skap hygge med en vedovn

This article is paid and made in collaboration with the mentioned websites in the article

Jula nærmer seg fort, og det kan være lurt å skape festlig stemning og varme ved hjelp av en vedovn. Levende lys og elektriske lyskjeder gjør sitt, men de kan ikke konkurrere med en vedovn som spraker og varmer. Det blir ekstra stas, og familien samles gjerne omkring vedovnen. Varmen fra ovnen sprer seg i hele rommet og skaper en helt spesiell atmosfære. Og det er lurt å skaffe seg en vedovn ikke bare for hyggens skyld. Vedfyring er en effektiv oppvarmingskilde og et god løsning i fall det oppstår strømbrudd.

 

Vedovn – en nødvendig del av hytteidyllen
Skal du feire jul på hytta, er det en masse ting å tenke på. Alt må ordnes før festen – juletre med skinnende lys og julekuler, julegaver ok ikke minst en vedovn som varmer opp hele hytta. Vedfyring er en uunnværlig del av idyllen på hytta, og det er kjempegodt å fyre opp og drikke en varm kakao etter en lang dag på ski.

 

Miljøvennlig og effektivt
En varm vedovn vil sikkert få fram julestemningen, men det er også andre grunner til å velge den fremfor andre slags oppvarmingsmetoder. Vedfyring er miljøvennlig og fører til en minimal økning av CO2 i atmosfæren. Prisen på ved er relativt stabil, og det kan være svært rimelig å kjøpe en vedovn hvis man selv kan hugge ved. Hvis du allerede har en gammel vedovn, bør du kanskje overveie å installere en ny, da de nye vedovnene gir mye mer varme og slipper ut langt mindre svevestøv. Investering i en ny vedovn vil altså lønne seg fort. Det er også godt å vite at noen kommuner gir tilskudd til utskifting av gamle vedovner.

 

Noen ting å tenke på
En vedovn er jo dyrt. Derfor bør du sjekke mange ting før du gjør denne store investeringen. Først og fremst bør du sjekke om gulvet vil tåle ovnens vekt. Det er også lurt å få en fagmann til å sjekke pipen og montere vedovnen. Ifølge lovgivningen må ildstedet godkjennes fra de lokale bygningsmyndighetene. Du kan ordne dette selv, eller en godkjent montør kan ordne alt for deg. Du bør også tenke på hvor mye varme boligen din trenger. Det er jo ikke lurt å kjøpe en vedovn som avgir mer varme enn du egentlig trenger.

 

Viktig å vite
Det er slett ikke lurt å kjøpe en brukt ovn selv om det er fristende. Det er ikke lov å installere ovner laget før år 1998. Vil du kjøpe en helt ny, se mer her. Bruk bare ved når du fyrer. Ikke bli fristet til å kaste gavepapir eller juletreet i vedovnen. For det økes risikoen for pipebrann. Da det å kjøpe en vedovn er en stor investering, bør man tenke på en masse ting på forhånd og gjøre et godt valg.

 

Leave a Reply