Intelligent belysning av hjemmet

Lys og lysdekor er en fascinerende del av innredningen. Aldri har vi hatt så mange muligheter innen teknikk og design av lamper som i dag. Det er uendelige muligheter for en kreativ sjel.

Det aller beste er å lage en helhetlig plan for din hjembelysning. Flytter du inn i et nytt hjem kan det faktisk være morsomt å planlegge lys og lamper før du velger den øvrige delen av møblementet.

Lag en strategi

De fleste har imidlertid møblene på plass, og kjøper en lampe i ny og ne. Ofte ligger det ikke noen annen idé bak, enn at det trengs litt lys en bestemt plass, eller at den gamle lampen trenger å byttes ut fordi den er slitt eller umoderne.

Hvis du ønsker å grundigere til verks er det et par ting du bør ta i betraktning. For det første bør du spørre deg hvor mye lys du trenger. Deretter ser du på hvilke møbler du har eller ønsker å kjøpe. Lampene bør ha de riktige effektene og gå designmessig overens med det du ellers har i huset.

Uansett hvilket rom vi snakker om, skal du huske at lys kan i prinsippet komme fra alle punkter i rommet. Ovenfra har vi taklamper. Fra veggene kan det plasseres vegglamper på strategiske steder. I tillegg har vi selvfølgelig det naturlige lyset som kommer utenfra gjennom vinduene.

Inne rommet kan lyset sendes ut til alle kanter eller i bestemte retninger fra stålamper og bordlamper.

Lys i stua

Vi kan jo ta stua som et eksempel. Hvis du ikke har spesielle lyskrevende aktiviteter, trenger du ikke taklys. Arbeidslys til lesing, lesing av kryssord eller liknende kan ordnes med en stålampe eller vegglampe som ikke har en så dominerende funksjon i rommet, men kan aktiveres ved behov.

For øvrig kan du konsentrere deg om på lage stemninger. Vegglamper er veldig fine til å reflektere lys ut i rommet og skape atmosfære. Spotlights fra tak, gulv eller vegger kan rettes inn mot gjenstander som fortjener belysning. Det kan være et maleri eller en flott, antikk kommode. Eller tenk deg en lavtliggende spotlight bak en stor plante. Uten for mye konkurrerende belysning vil den gi imponerende skyggeeffekter. Kort sagt: Lek deg med lys og skygge

Du har kanskje flere mindre bord eller kaffebord i stua di. De er perfekte for små, dekorative bordlamper. Som lyskilde har de liten betydning, men desto mer betyr de for stilen i hjemmet ditt. Du kan se et utvalg av bordlamper her.

Det beste er at du ikke behøver å traske rundt i butikker for å få ideér og inspirasjon. Alt finnes rikt illustrert på Internett.

Leave a Reply