Dukkehus

 

Ingenting ser finere ut i et klassisk hjem enn et detaljert dukkehus. Dukkehus kan brukes på flere ulike måter – om du ser på dem som rene leker, må du endre innstillingen din nå med det samme. Dukkehus har vært brukt i flere tusen år, helt siden oldtidens Egypt faktisk, og de fleste av dem er altfor nydelige til å brukes som leker. Selvsagt finner du vanlige dukkehjem i plast på enhver leketøysbutikk, men her hos oss satser vi på de mer delikate dukkehjemmene.

Kjente dukkehjem

iStock_000037663076_SmallDukkehjem har som sagt vært populære i tusenvis av år, og mange av dem blir lagd i ekte størrelse, altså som miniatyrkopier av et visst hjem. Det er én god grunn for dette – folk elsker å drive med interiør. Planlegge, flytte om på ting, sjekke hvordan endringer vil se ut. Spesielt bestilte dukkehjem er perfekte for dette formålet. Slike dukkehjem skapes av profesjonelle ingeniører, derfor er ikke dette leker. Tyske selskap var lenge verdenskjente for sine fantastiske dukkehjem, spesielt selskapet Elastolin. Mange andre dukkehjem har blitt foreviget i diverse museer – de har hjulpet historikerne med å kartlegge interiørstilene og deres popularitet gjennom tiden.

Geelmuydens dukkehjem

Ett av de mest kjente og spektakulære dukkehjemmene her i landet er laget av ingeniør Knut B. Geelmuyden. Dette er en tro kopi av Geelmuydens egne familiehjem, og du finner neppe et mer detaljert dukkehjem i Norge. Her er alt kopiert fra virkeligheten, selv de minste, mest ubetydelige detaljene. Selv om de fleste dukkehjem har en åpen vegg slik at man kan titte inn, er Geelmuydens hus lukket. Man kan dog fjerne bakveggen, og på innsiden finner man alle møbler, malerier, og selv kjelkene til barna er på plass. Det kjente dukkehjemmet er stilt ut på Teknisk Museum, for alles beskuelse. Vi håper at dukkehjem på nytt blir mote verden rundt – for øyeblikket er vi blant de få stedene i Norge som promoterer klassiske dukkehjem.

Ser du etter en ny stil for hjemmet ditt? Vil du prøve ut noe nytt, uten å gjøre drastiske endringer fra start? Begynn med et dukkehjem, og se hvordan dine endringer vil ta seg ut på forhånd.

Leave a Reply